SUPERMAISTAS
Žodis „supermaistas“ yra visur: jis yra žiniasklaidoje, maisto prekių parduotuvių koridoriuose ir net grožio produktuose. Bet kas iš tiesų yra supermaistas? Ir kodėl jis toks super?
Atrodo, kad kiekvieną savaitę žodis „supermaistas“ randa būdą kaip patekti į antraštes. Vieną savaitę tai kopūstai, kitą savaitę – avokadas.Dėl šios priežasties žodis „supermaistas“ virto madingu žodžiu ir sumanios rinkodaros dėka jis yra apipilamas visur ir priskiriamas prie daugumos netinkamų produktų, todėl daugeliui žmonių sukelia painiavą bei iškelia klausimą, kas vis dėlto yra supermaistas?
KAS YRA SUPERMAISTAS?
Greitoje „Google“ paieškoje supermaisto apibrėžimas sako, kad tai yra „maistinių medžiagų turtingas maistas, laikomas ypač naudingu sveikatai ir gerovei“.
Gerai, bet ką tai iš tikrųjų reiškia?
Paprasčiau tariant, „supermaiste“ yra labai daug mikroelementų, tokių kaip vitaminai, mineralai, taip pat antioksidantai, fermentai ir sveikieji riebalai. Visos šios maistinės medžiagos yra būtinos jūsų organizmui, kad kūnas galėtų klestėti.
Arba dar kitaip: „Supermaistas“ yra augalų pasaulio superherojai. Tačiau užuot kovoję su nusikalstamumu, supermaistas skatina jūsų organizmą kovoti su lėtinėmis ligomis ir kitais maistinių medžiagų trūkumais. Dauguma supermaisto yra gamtoje ir auga iš dirvožemio: tai yra vaisiai, daržovės, sėklos, žolės, jūros dumbliai, lapai.
TOP 20 SUPERMAISTO PRODUKTŲ
Nors tiesa, kad nė vienas maistas nėra medicininis vaistas, keli moksliniai tyrimai parodė, kad kai kurie maisto produktai yra naudingesni sveikatai nei kiti. Štai keletas maisto produktų, kurie pelnė „supermaisto“ titulą – ir mokslas, patvirtinantis tai.
Akai uogos
Akai uogos yra kilusios iš Centrinės ir Pietų Amerikos (Brazilijos), kur auga kai kuriose Amazonės atogrąžų miškų dalyse. Taip pat žinomas kaip Brazilijos grožio uoga, nes pasižymi dideliu antioksidantų kiekiu (daugiau nei mėlynėse ar spanguolėse), todėl gali padėti išvengti senėjimo požymių ir išlaikyti odą jaunatvišką ir sveiką.
Acerolos vyšnios
Nepaisant pavadinimo, „Acerola“ vyšnia nėra tikra vyšnia. Vyšnias primenančiose uogose yra vienas didžiausias vitamino C kiekis – net daugiau nei apelsinuose. Acerola taip pat yra vitamino A ir antioksidantų šaltinis.
Liucerna
Liucerna yra pašarinis augalas. Nors liucernos daigai pirmiausia auginami gyvūnų pašarams (ypač šienui), jie turi įspūdingą mitybos profilį. Liucernoje gausu vitaminų ir mineralų, ji gali sumažinti cholesterolio kiekį, uždegimus ir oksidacinę žalą, kurią sukelia laisvieji radikalai.
Bananas
Bananai yra vienas iš populiariausių vaisių pasaulyje, todėl juos lengva įtraukti į savo mitybą. Daugelis žmonių žino, kad bananai yra puikus kalio šaltinis, kuris yra naudingas širdies sveikatai. Bananų skaidulų kiekis taip pat padeda virškinimui ir neleidžia augti cukraus kiekiui kraujyje.
Baobabas
Baobabas yra vaisius iš Afrikos „Gyvybės medžio“. Tai vaisiai turintys daug antioksidantų ir polifenolių, kurie buvo naudojami šimtmečius daugeliui ligų gydyti. Dėl didelio vitamino C kiekio Baobabas gali sustiprinti imuninę sistemą ir padidinti geležies absorbciją. Tyrimai taip pat parodė, kad Afrikos supervaisiai gali reguliuoti cukraus kiekį kraujyje ir pagerinti virškinimą.
Miežių žolė
Miežiai yra daug maistinių medžiagų turintis maistas, kuriame gausu vitaminų ir mineralų, tokių kaip ląsteliena, geležis ir kalcis. Tyrimai rodo, kad miežių žolė gali ne tik sustiprinti imuninę sistemą, bet ir sunaikinti vėžines ląsteles.
Mėlynės
Šios mažos, bet galingos uogos yra pripildytos su ligomis kovojančiomis maistinėmis medžiagomis, tokiomis kaip antioksidantai ir fitocheminės medžiagos, taip pat turi daug vitamino K, C ir E.
Kakava
Neapdorotoje kakavoje yra ne tik 300 skirtingų cheminių junginių, bet ir antioksidantų, kurio yra 4 kartus daugiau nei įprastame perdirbtame juodajame šokolade ir 20 kartų daugiau nei mėlynėse.
Karobas
Panašiai kaip kakavoje, saldžiavaisiuose daržovėse gausu antioksidantų (galinės rūgšties ir flavonoidų), kurie žudo vėžio ląsteles. Šiose daržovėse taip pat yra daug skaidulų, kalcio ir kalio.
Čija sėklos
Čija sėklos buvo jau naudojamos 3500 m. Pr. Kr. kaip actekų dietos pagrindas. Majų kalboje „chia“ reiškia stiprumą, o tai yra prasminga, nes čija sėklos yra puikus baltymų šaltinis. Juose gausu omega-3 riebalų rūgščių, ląstelienos ir antioksidantų.
Chlorella
Chlorella yra galingas mikro dumblis, kuriame yra daugiau chlorofilo nei bet kuriame kitame augale. Dėl šios priežasties buvo įrodyta, kad chlorella apsaugo organizmą nuo spindulinio gydymo. Tyrimai taip pat parodė, kad chlorella detoksikuoja sunkiuosius metalus iš organizmo.
Kokosas
Nors kokosai dažniausiai siejami su atogražuose esančiomis atostogomis, šis egzotiškas vaisius iš tikrųjų yra puikus sveikų riebalų ir būtinų maistinių medžiagų šaltinis.
Guarana
Guaranos uogos yra kilusios iš Brazilijos ir dėl savo gydomųjų savybių šimtmečius buvo naudojamos Amazonės gentyse. Dėl natūralaus kofeino kiekio (4–6 kartus daugiau nei kavos pupelėse) – įrodyta, kad guarana mažina nuovargį ir pagerina dėmesį.
Lukuma
Lukuma – saldaus skonio vaisius gausus polifenolių ir karotinoidų, kurie gali apsaugoti nuo lėtinių ligų, tokių kaip širdies liga ar diabetas. Lukumoje taip pat yra ląstelienos, kalcio, geležies ir vitamino C.
Maka
Taip pat žinomas kaip Peru ženšenis, makos šaknis yra panaši į kryžmažiedžių daržovių, tokių kaip brokolių ir žiedinių kopūstų. Keli tyrimai parodė, kad maka yra natūralus nuotaikos stiprintuvas, mažinantis depresijos ir nerimo simptomus. Taip pat padidina libido (tiek vyrams, tiek moterims) ir padeda vyrų vaisingumui.
Maqui
Maqui uogose yra labai daug antioksidantų – tris kartus daugiau nei gervuogėse, mėlynėse, braškėse ir avietėse. Juose daugiausia gausu antocianinų, kurie suteikia uogoms tamsiai violetinę spalvą. Įrodyta, kad antocianinai mažina laisvųjų radikalų žalą, aukšto kraujospūdžio riziką ir netgi slopina naviko augimą.
Matcha
Matchoje yra 3 kartus daugiau katechinų (tam tikros rūšies antioksidantų) nei įprastoje žaliojoje arbatoje. Natūralus kofeinas, esantis matchoje mažina nuovargį. Papildomi tyrimai parodė, kad matcha pagerina dėmesio koncentraciją, reakcijos laiką ir atmintį.
Moringa
Moringoje yra daug antioksidantų, taip pat baltymų, kalio ir kalcio. Jame taip pat yra 6 kartus daugiau geležies nei kopūstuose ir yra visos 9 nepakeičiamos amino rūgštys. Kalbant apie naudą sveikatai, tyrimai rodo, kad moringa kovoja su uždegimu, palaiko smegenų ir širdies bei kraujagyslių sveikatą bei gali sumažinti kepenų pažeidimus.
Spirulina
Spirulina yra melsvai žalios spalvos mirko dumbliai ir vienas iš maistingiausių maisto produktų. Actekai vartojo ją energijai ir jėgai. Spirulina yra puikus baltymų šaltinis ir apie ją yra daugiau nei 70 recenzuojamų straipsnių, parodančių spirulinos priešvėžinį poveikį.
Kviečių žolė
Kviečių žolė (beje, ji be glitimo) yra valgoma žolė, kurioje gausu vitaminų A, C ir E, geležies ir kalcio. Jame taip pat yra 17 amino rūgščių, iš kurių 8 organizmas negali pats pasigaminti, ir chlorofilo. Tyrimai parodė, kad kviečių žolė gali padėti sunaikinti vėžio ląsteles ir sumažinti oksidacinį stresą.
KODĖL SUPERMAISTAS YRA SVARBUS?
Tiesa ta, kad 90% Amerikos gyventojų nevalgo pakankamai vaisių ir daržovių. Remiantis CDC, amerikiečiai valgo vaisius vieną kartą per dieną, o daržoves – mažiau nei 2 kartus per dieną. Nepakankamas vaisių valgymas yra pirmoji mitybos rizika ir tai yra 4,9 milijono mirčių visame pasaulyje priežastis. Taigi kodėl gi nepasigriebus papildomo banano ar nesuvalgius tiesiog daugiau salotų per savaitę? Tai išspręstų problemą, tiesa?
Manau, visi galime sutikti, kad visiems būtų naudinga valgyti daugiau vaisių ir daržovių. Tačiau štai ko jūs galbūt nežinote: tradiciškai auginami produktai nėra tokie tankūs maistui, kaip anksčiau. Štai kodėl:
1. ILGOS TIEKIMO GRANDINĖS
Ar žinote, iš kur gaunamas jūsų maistas ir ko reikia norint jį pasiekti? Harvardo medicinos mokyklos sveikatos ir pasaulinės aplinkos centro duomenimis, maistas, kuris gabenamas dideliais atstumais ir nebėra toks maistingas. Taip yra todėl, kad maisto produktai paprastai skinami anksti (pvz., Bananai skinami dar žali) ir brandinami sandėlyje naudojant chemines dujas, pvz., Etileno dujas.
2. DIRVOŽEMYJE NAUDOJAMI HERBICIDAI
Vienatūris augalas yra augalas, augantis toje pačioje vietoje metai iš metų. Dėl to dirvožemis išeikvojamas iš maistinių medžiagų dėl to reikia didesnio kiekio sintetinių herbicidų (pvz., Glifosato, kuris yra žinomas kancerogenas) ir pesticidų. Kenksmingos liekanos ne tik lieka pasėliuose, bet ir patenka į dirvą bei teršia požeminio vandens atsargas.
3. DIRVOS IŠEIKVOJIMAS
Keliuose moksliniuose žurnaluose paskelbti tyrimai rodo, kad dirvožemio išeikvojimas turi įtakos vaisių ir daržovių maistinių medžiagų tankiui.
Viename tyrime, paskelbtame „Amerikos mitybos koledžo žurnale“, buvo tiriami JAV žemės ūkio departamento 1950 ir 1999 m. mitybos duomenys. Tyrėjai tyrė 43 skirtingas daržoves ir vaisius, nustatydami baltymų, kalcio, fosforo, geležies, riboflavino (vitamino B2) ir vitamino C kiekio sumažėjimą. Pagrindinis tyrėjas Donaldas Davisas sakė: „Pastangos veisti naujas augalų rūšis, užtikrinančias didesnį derlių, atsparumą kenkėjams ir prisitaikymą prie klimato, leido pasėliams augti didesniems ir greičiau, tačiau jų gebėjimas gaminti ar įsisavinti maistines medžiagas neatitiko dėl jų spartaus augimo “.
Todėl svarbu valgyti ekologiškai užaugintus vaisius ir daržoves, kurie auginami be kenksmingų cheminių medžiagų ir taip prisideda prie sveikesnio ir maistingesnio dirvožemio, kovoja su dirvožemio erozija, bei palaiko vandens išsaugojimą.
PAPILDAI AR SUPERMAISTAS? KAS GERIAU?
Kodėl turėtumėte valgyti supermaistą, kai galime išgerti piliulę ar multivitaminų?
Daugiau nei pusė JAV gyventojų vartoja sintetinius papildus, tokius kaip multivitaminai, kurie yra pagaminti dirbtiniu būdu ir juose yra izoliuotų maistinių medžiagų.
Tyrimai rodo, kad neaišku, ar tikrai gerai įsisavinamos organizme sintetinės maistinės medžiagos. Tyrimai taip pat skirtingi dėl multivitaminų veiksmingumo. Kai kurie rodo, kad jie gali būti veiksmingi, o kiti padarė išvadą, kad jie neturi jokio poveikio arba, dar blogiau, padidina tam tikrų ligų riziką. Kitos sintetinės maistinės medžiagos gali būti kenksmingos, ypač todėl, kad FDA nepatikrina papildų saugumą ir veiksmingumą.
Esmė: valgydami tikrą gamtoje augantį maistą, jūs nevartojate izoliuotų maistinių medžiagų. Vietoj to, jūs valgote įvairius mikroelementus ir kurie ilgainiui yra geriau jūsų sveikatai ir gerovei.
(Pastaba: tam tikroms grupėms gali prireikti tam tikrų papildų savo sveikatai. Prieš pradėdami vartoti vitaminus ar papildus, pasitarkite su gydytoju.)
KAIP PAPILDYTI SAVO MITYBĄ SUPERMAISTU?
Supermaistas yra greitas ir paprastas būdas pamaitinti savo kūną natūraliais vitaminais ir mineralais, tačiau žengti į supermaisto pasaulį gali būti bauginanti ir dažnai sutinkama skeptiškai.
Kaip matote iš aukščiau pateikto sąrašo, supermaisto, pavyzdžiui, bananų ir mėlynių, galima rasti bet kurioje maisto prekių parduotuvėje. Tačiau dar lengvesnis supermaisto vartojimo būdas yra miltelių pavidalu. Supermaisto miltelius galima dėti į kokteilius, avižinius dribsnius, vandenį, jogurtą, padažus – galimybės yra neribotos!
Norite pradėti savo dieną nuo supermaisto? Spustelėkite čia ir peržiūrėkite mūsų funkcinių supermaisto mišinių kolekciją.