Uogos
Įrodyta, kad didesnis uogų flavonoidų kiekis sumažina širdies priepuolio riziką. Keletas dažniausiai nustatomų supermaisto uogų yra: akai uogos, mėlynės, avietės, vyšnios, spanguolės ir goji uogos.
Akai uogos: tai mažos, tamsiai violetinės uogos, auginamos Pietų Amerikoje. Juose yra 19 aminorūgščių ir daug antioksidantų.
Mėlynės: turi daug skaidulų, mangano ir vitamino K.
Spanguolės: turi daug tam tikro flavonoido, kuris padeda sumažinti šlapimo takų infekcijos riziką.
Goji uogos: tai mažos raudonos uogos, kilusios iš Azijos, kuriose yra daug vitamino C ir E, kartu su daugeliu skirtingų flavonoidų rūšių. Jie dažnai naudojami Rytų medicinoje, siekiant padėti gydyti diabetą ir aukštą kraujospūdį bei palaikyti akių, kepenų ir inkstų sveikatą.
Sojos
Sojos pupelėse yra didelė izoflavonų ir fitocheminių medžiagų koncentracija. Fitocheminės medžiagos yra junginiai, kurie randami augaluose.
Kai kurie tyrimai rodo, kad sojos izoflavonai padeda sumažinti blogojo cholesterolio kiekį kraujyje, bei gali užkirsti kelią su amžiumi susijusiam atminties praradimui. Sojų izoflavonai taip pat gali padidinti kaulų mineralų tankį menopauzės metu ir sumažinti menopauzės simptomus.
Arbata
Daugelis „supermaistu“ laikomų maisto produktų turi daug spalvų, dažnai nurodydami, kad juose gausu antioksidantų. Arbata turi nedaug kalorijų ir yra geras antioksidantų šaltinis.
Katechinai – stiprūs antioksidantai, daugiausia randami žaliojoje arbatoje, turi naudingų priešuždegiminių ir antikancerogeninių savybių.
„Journal of Physiological Anthropology“ paskelbtame tyrime buvo ištirta 18 studentų, siekiant išsiaiškinti žaliosios arbatos, baltosios arbatos ir vandens vartojimo poveikį streso lygiui. Tyrimas parodė, kad tiek žalioji, tiek baltoji arbata mažina streso lygį.
Lapiniai žalumynai
Žmonės dažnai nurodo, kad lapiniai kopūstai, špinatai, burokėlių ir žiedų lapai yra supermaisto lapiniai žalumynai. Šiuose maisto produktuose yra daug vitaminų A, C, E ir K bei daug B grupės vitaminų.
Lapų žalumynuose taip pat gausu karotinoidų, geležies, magnio, kalio ir kalcio.
Juodasis šokoladas:
Tyrimais nustatyta, kad juodajame šokolade yra daug flavonoidų.
Flavonoidai užkerta kelią širdies ligoms bei stiprina imuninę sistemą. Šokolado komponentas yra kakavos milteliai, kurie atsakingi už šiuos privalumus. Svarbiausia, kad produkte nebūtų pridėtinio cukraus ar saldiklių.
Vynuogės:
Vynuogėse, ypač raudonosiose yra sveikų komponentų, tokių kaip resveratrolis ir kvercetinas. Keletas tyrimų parodė, kad resveratrolis gali apsaugoti nuo diabetinės neuropatijos ir retinopatijos. Tyrėjai taip pat nustatė, kad resveratrolis yra naudingas gydant Alzheimerio ligą, malšinant karščio pojūčius ir nuotaikos svyravimus, susijusius su menopauze, ir gerinant gliukozės kiekį kraujyje.
Kiti supermaisto produktai:
- Spirulina
- Česnakas
- Kviečių žolė
- Burokėliai ir burokėlių sultys
- Ciberžolė
- Braziliški riešutai
- Miežiai
Šiame straipsnyje aptarėme, kas yra supermaistas ir pagrindinius supermaistui priskiriamus produktus. Vartojant supermaistą labai svarbus sveikas gyvenimo būdas ir subalansuota mityba, kad pasiektumėte greitesnius ir geresnius rezultatus susijusius su sveikatos gerinimu. Jei abejojate dėl supermaisto vartojamų produktų ar mišinių, siūlome visada pasitarti su šeimos gydytoju.